Khamis, 15 November 2012

Nervous!

Salam semua..

Hal nie aku dh share kt FB. Thanx pd kwn2 yg m'doakan kesejahteraan aku.

Dis week aku dh genap 36w. Rs culas, cuak, sebu perut, contraction #ehtetiba! Hahaha.. Btol, bila mlm aku rs false contraction. Mula lah gelabah nak qol kaSih bagai.. Tp tahan perasaan. Bila pg dh xde pape. Hahaha..

Td ada gak chatting ng "kawan lama" kt whatsapp. He's a doc. used to be admirer gile kt dia. Hakhak! Tny opinion dia, dia ckp mmg kena czer gak kot dis time, unless aku terberanak awal dr jangkaan. Sbb my scar is too young.

Maka.. Aku redha.. Mebi rezeki nak beranak ramai cm Kak Ngah aku (ank ada 7org beb.. Skrg planning nk bukak IUCD sbb nk tmbh yg ke-8!! Fuhh.. Respek!!) xkesampaian la buat aku.. Maximum 4. Tu pon tgk lps doc operate dis time, cmner ghupenyer kt dlm tuh. Klo ok, br la leh menambah. Klo idok, hny kuasa Tuhan yg menentukan.

So, esok aku g check up kt HKL dgn redha hati seikhlas2nya klo doc wat keputusan utk czer aku. Cuma aku xbrp nak ikhlas klo doc tahan aku kt wad. Aku nak dok umah.. Nk abeskan masa ng bdk Ipan nie ha... Sepuas2nya sblm adik dia kuar nnt.

Dhla dia dh pndai jalan. Terkedek2 ke sana sini. Suka plak buat muka chomel
Bila org marah/snap gmbr dia. Pndai amek hati.. Main2 kesana sini, pastu dtg kt kita, cium kita.. Mmmmbbbuaahhhh!! Hamek kau air liur dia. Hahaha.. Gigi tumbuh lg 2 sblh bwh..make it total to 8 teeth. Alahai anak.. Geraaaaammmm taw!!!

Okla.. Hope korg doakn yg terbaik utk aku. Moga Allah mmbalas budi baik kalian yg sudi mendoakan aku.

Jom layan pic Irfan.. (^_^)




Muka budak nakal!!


Bonda, jom jalan2....!!


Posing sexy u ollls...!!


Pantang ada flash...!!!


Geng botol susu tumpas!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Rabu, 7 November 2012

Ya Allah.. Permudahkan urusan sahabat2ku

Salam semua

AidilAdha thn nie agak meresahkan buat aku. Not certainly on me, tp pd sahabat2 aku.. More to say BFF.
Sehari sblm Aidil Adha, aku dikejutkan dgn berita pemergian arwah ayah Sheera (BFF since UNITEN). Dlm kol 11pg. Kami mmg tau arwah dlm keadaan kritikal dsbbkn kanser hati. Arwah menghembuskan nafas terakhir lebih kurang jam 9++ pagidi hospital Prince Court dan disempurnakan di Masjid Asy-Syakirin KLCC. Aku xsempat nak ke sana, tp terus ke Kajang sbb Sheera ada di rumah.

Sesampai di sana, sebak hati melihat sahabat aku menangis di tepi katil arwah bersama 2org lg adik perempuannya. Aku, Aini & Eva bersama2 ke sana. Alhamdulillah, sempat jugak bacakan senaskah Yassin utk arwah. Sebelum asar, jenazah dibawa ke masjid kajang utk sembahyang sekali lagi dan disemadikan di tanah perkuburan kajang.

Aku doakan ko tabah Sheera. Ko kena kuat utk adik2 dan mak ko. Klo ko rs xbermaya, kami sentiasa ada utk ko. Aku turut merasai kesedihan ko sbb nasib kita serupa. Sedekahkan Al-Fatihah & Yassin utk arwah. Hny itu tanda kasih sayang kita yang dpt disampaikan kepadanya.



BFF since UNITEN (LTR: aku, Eva, Elly, Sheera, Aini. Xde dlm gmbr- Ct)

Selepas AidilAdha, pagi Isnin, sekali lagi dikejutkan berita sedih dari Che'Ziela (BFF dr Form 1, SMKASL). "Sunshine" nya telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya pd ptg Ahad smlm. Arwah dlm perjalanan pulang dr kampung, Pahang menuju ke Nilai. AllahuAkbar! Berat sungguh dugaan mu Che'Ziela..

Diorg dh berkawan hampir 10bln dan insyAllah arwah&Che'Ziela berhajat untuk meneruskan perhubungan mereka kpd yg lebih serius. Che'Ziela pulak barulah pertama kali merasai manisnya alam bercinta. Bila dh smpai stage sebegini, tetiba dugaan ini pula yg hadir.

Khabarnya, arwah mmg xbrp sehat pd hari tu. Tp tetap blk ke Nilai kerana ada class pd Isnin esoknya. Dlm perjalanan, arwah terbabas msk ke longkang. Mungkin terlalu penat menunggang motor dlm keadaan yg xberapa sihat. Alhamdulillah, ada insan yg membantu dan menghantar arwah ke hospital. Namun, Allah lebih menyayanginya. Lebih kurang jam 7++ ptg, arwah di jemput pulang ke rahmatullah.

Syukur jugak fon nyer xhilang. Che'Ziela terima sms dr fon arwah mengatakan yg arwah telah meninggal dunia dan mohon sedekahkan AlFatihah dr kwn2 arwah. (Msg yg diforward kesemua phonebook arwah oleh ank sedare nya). Terkejutla che'Ziela..!! Isnin pg Che'Ziela terus berangkat ke Pahang berpandukan jalan yg diberikan oleh ayah arwah. Sempatla che'Ziela menatap wajah arwah buat kali terakhir.

Kepada Che'Ziela.. Aku juga doakan agar ko tabah melalui ujian ini. InsyAllah, perancangan Allah jauh lebih baik kerana Dia Maha Mengetahui segalanya. Pasti ada hikmah yg tak terjangkau akal kita untuk memikirkannya. Sekurang2nya, Allah telah memberikan kemanisan pd ko bersama dia walaupun hanya sementara. Sedekahkan lah AlFatihah&Yassin kpd dia. Setinggi mana kasih ko kpdnya, Allah lebih menyayanginya.



BFF since Form 1 (LTR: Che'Zila, Ayu Iena, -xde dlm gmbr: Diana)

Aku jugak dikejutkan dengan keadaan mak Maz (BFF since form 4, TIKL) yang disahkan menghidap kanser payudara at stage 4. Ms raya AidilFitri, dh beraya umah Maz sbb ms tu tau Mak xberapa sehat, sbb sakit kt tulang belakang. Tp lps raya, bila follow up sbb sakit tu, terkejut bila doc sahkan sakit Mak disebabkan kanser payudara. Sel kanser dh merebak ke paru2 dan tulang belakang (if i'm not mistaken).

2-3mggu lalu, sempat pegi ziarah mak kt HUKM. Sempat sembang2 ng mak sekejap. Ms tu mak belum buat kimo. Mak dok kt wad tulang. So, aku yg peknen + menggendong si kecik Irfan nie, dptla visit Mak. Pegi sesama dgn Ed&Noreen. Sembang2 kejap je, pastu Mak tido. Nmpk mak pun sgt letih.
Ptg td Maz qol, bgtau mak dlm keadaan kritikal. Skrg di wad ICU HUKM. Oh.. Aku pulak yg panik bila dgr Maz dh nanges2 kt fon. Lps terputus fon, aku tros whatsapp Nad, ajak pegi ke HUKM lps Nad blk keje. nad pun okay je, tros pick up aku then shoot tros ke HUKM. Tp dsbbkn hujan dan jem gilos, kitorg smpai dh lebih dr waktu melawat. Dh xdpt msk tgk Mak lg. Xpelah, yg penting dpt jupe Maz, peluk2 dia, calm her. InsyAllah tghari esok Nad ajk visit Mak skali lagi.

Mak Maz nie org nyer sgt ceria, dan dia sgt rapat ng kami, kwn anak2nya. Kitorg nie dh mcm ank2 dia jugak. Apa2 acara kitorg, nikah ke, kawen ke, Mak Maz mesti dtg! Aku bersalin kt hKL aritu pun Mak dtg visit. Sbb tulah rs sedih bila mak sakit cmnie.

Maz, be strong. Doa byk2. Kitorg pun akan doakan Mak supaya lekas sembuh dan kembali ceria seperti dulu. Mcmana kitorg rindu kt Mak, ko mest lg rindu! Kita doa sama2, moga Allah perkenankan doa kita semua! U'll always have us by ur side k?



Gambar Mak dlm keadaan kritikal - dr FB Ayong, (kakak Maz)



Doc mskkan saluran pernafasan untuk Mak.. Ya Allah, Kau permudahkanlah segalanya. Sembuhkanlah Mak.. Jgn biarkan dia derita.



Maz dan Mak on AidilAdha.. Dr blog Ayong - Pinky Momma.



Gambar Mak ms wedding Maz, 2009 kot?

Dat's all.. Buat kwn2 yg membaca, mohon sedekahkanlah AlFatihah buat arwah (Ishak -bapa Sheera & Rosmaini - bf Che'Ziela).. Juga titipkan doa buat Pn.Sharipah yg sedang berjuang melawan penyakitnya. Moga Allah membalas budi baik kalian.

***Blog updated: dpt qol at 4.30am, Mak Maz dh kembali ke rahmatullah. Patutla mata nie xdpt nak lelap dr td. Ya Allah.. Kuatkanlah hati sahabtku. Kau tempatkanlah Arwah dikalangan para ahli syurgaMu. Al-Fatihah.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Selasa, 23 Oktober 2012

Me at 32w pregnancy





Diam x diam.. Kandungan aku dh msk 32w.. Kira lbh kurang nk msk 8bln dah la.. Tgk kt apps Baby Bump kt ats tuh tggl lg 52 hari jek.. Means 1 1/2 mths la..

Tetiba rs nervous!! Hahaha.. Mmg la 2nd time, tp yg aku nervous bila memikirkan mampu ke aku nak handle 2 baby BOY (InsyAllah) ??? Skrg nie pun, 1 keje umah aku xdpt nak buat. Klo Irfan xtdo, mmgla dia dok melekat jek ng aku. Mujur la ada kaSih yg byk sgt bantu aku jaga Irfan & setelkn keje2 umah.

Nnt Irfan dh ada adik cmner plak ye? Lg byk ragam ke dr skrg? Skrg nie mmg manja semacam la.. Agknya sbb dia tau dia nak dpt adik. So nak bermanja sebaik mungkin la masa yg ada nie. Hahaha..

Memikirkan plak babysitter nnt.. Umi mmg dh xlarat nmpk gayanya. Memula cdg nak htr Irfan jek kt BS. Baby umi jaga. Tp rasa2 kena htr both la. Sian kt umi.. Nk tros jd housewife, mmg la xmungkin kot. Byk hutang, t/jwb lg pd umi&adik bongsu ku.. Ish, pening2!

Xpelah.. Keep praying. InsyAllah, Allah akn permudahkan segala nya. Amiiiiiinnnn...

Aku pon doc lom decide lg samada proceed utk ceaserian or leh normal delivery. Memandangkn Irfan dlu emergency ceaser, plus history ms peknen kan Irfan aku ada high BP, Young Stroke dll.. Doc KKIA ckp most probably aku akn di-czer. Aku mmg berharap aku dpt delivery normal so dat leh beranak ramai2 lg.. Lebih dr quota 3 or 4. Tp, at this point aku rs biarla doc decide mana yg terbaik. Yg penting, baby & aku selamat. InsyAllah, dgn bantuan Allah yg maha Esa. Appoinment ng pakar HKL 16/11/12 nnt. Klo konfem czer, nak amek date 1/12. And nk request gak Dr.Haliza, yg czer aku time Irfan. Hrp2 boleh la nak pilih2. Budget hosp swasta ke aku nie?? Hehe.. Klo x, EDD is 17/12.

So far, peknen kali nie sgt kurang alahan, xde darah tggi walopon HB darah agak rendah sket dr sepatutnya, ujian minum air gula lepas.. Hurm, apa lg ek? So far, normal la.. Cuma aku sgt dan teramat la sakit pinggang. Xleh duduk dlm masa yg lama, especially waktu driving. Stuck dlm jammed mmg mbuatkn aku suffer!! Sbb tulah aku give up, nk tros decide resign keje aku kt KPM, Putrajaya. Huhu.. Aku xmampu. Syg gak, sbb ini menyebabkn aku xde GL n xdpt la dok 1st class kt HKL nnt. Kena byr plak tuh. Hurmmmm... Apa nak buat? (*_*)






Ini la position baby skrg at 32W. Sape yg guna Iphone, apps nie mmg sgt berbaloi2 bg aku.. Sila la donlod! (^_^)

Sedikit gmbr aku time peknen...



Ms nie aku br 3mths++ kot.. (with Kechix, Wanie, FynJamal, Tapir)



Nie ms majlis Berbuka Puasa bersama MT Umno. Hehe.. Nie dh msk 5mths++ kot..










Semua gmbr2 nie ms bln puasa br2 nie.. Oh, yg girl tu cik Wanie Razali. Dia la founder+president for Aaronators. Then opkos Aaron Aziz n accidentally bump jupe Remy Ishak kt carwash Kg.Baru.. Kelasss mak Jemah, amek gmbr ng retis je taw!! Hahaha..







Nie gmbr beraya.. Dh msk 6mths++. gmbr bawah ng bff Ina, dia awal 2weeks je EDD dr aku kot.




Celebrate besday aku kt Hadramawt Palace.. Thanx Along for da treats! Ms nie dh 7mths++ la kot..




Pra-tonton Ngorat at Cathay Cineplex.






Final covergirl magazine Dara.com & Nur.








Anugerah Blockbuster - recently la.. Dh msk 7mths++ da nie..

So far, perut aku mmg sgt ketara pembesarannya compare ms peknen Irfan, dh nak msk 7-8bln br aku pkai maternity cloth. Maybe sbb lemak2 x abes buang lg lps bersalin Irfan, dh peknen lg kot? Hahaha.. Brp aku gained weight aku xsure. Sbb 1st check kt klinik swasta, dia xde timbang plak. Aku rs2 kali nie byk gak naik.. Mebi 7-8kg gak kot.. Maka, harusla berdiet dgn jayanya yer lps bersalin nnt.

Ok, dh byk merapu. Gud nite u olls!

P/S: Ilang plak nervous towarda the end entry. Hahahah.. Sbb tgk gmbr Aaron Aziz kot??? Hahahahah...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Isnin, 22 Oktober 2012

#budakIpan in da house!!

Hihi.. Budak kecik nie dh pndai wat aksi2 chomel bila ada flash hokey.. Sabor jelah. Menurun perangai sape lg kan klo x mak dia?! Hahahaha...

Ya Allah.. Kau sihatkanlah tubuh badan anakku. Berikan nya minda yg cerdik dan pandai. Jadikan dia anak soleh, yang mampu menjadi imam kpd adik2 waima masyarakat. Aku bersyukur kepadaMu krn mengurniakan Muhammad Irfan Ilham sbagai penyeri hidup kami sekelurga.











Pesan Bonda; dah ada adik nant, baik2 pakat ye syg?! Bonda syg anak2 bonda hingga ke syurga..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Rabu, 17 Oktober 2012

Tabahlah Hati

Tabahlah hati
Andai pelangi yg kau harapkan
Tidak seindah warna2 ceria yg terpapar
Warna2 itu mampu menceriakan hatimu
Tetapi lama mana ia bertahan?
Mentari panas pasti dtg
Dan menghalau indahnya pelangi
Yg membuai jiwamu

Tabahlah hati
Andai kata-kata yg dilemparkan
Bagai belati tajam
Yang merobek dan menyiat setiap inci dirimu
Tenggelam dikau dlm tangisan yg berpanjangan
Mengharap mutiara jernih itu mampu meredakan gelora dirimu

Tabahlah hati
Andai dikau merasakan sakitnya tidak bertepian
Geloranya bagai tidak kan berakhir
Sesak menghela nafas bagai segalanya terbuku di dirimu selama ini
Hanya terluah dgn tangisan
Tiada kata2 yg mampu mententeramkan mu..

Tabahlah hati
Telah kau berikan dirimu sepenuhnya
Mengharap dikasihi dan disayangi setulusnya
Mengharap dibelai, disanjung dan dihargai
Mengharap kasih yg dicurahkan tiada terhenti

Benarkah kata yg diucapkan?
Beserta makna atau hanya melampiaskan kemarahanmu?
Sesungguhnya, hati ini tidak mampu menerima kata itu buat kesekian kalinya
Telinga ini bagai bernanah mendengar kata itu
Sungguh hati ini hancur, berderai

Aku sedar diriku tiada sempurna
Penuh kekhilafan dan kecanggungan
Mengharap utk dibimbing dan diajar dgn kasih syg
Menerima seadanya aku
Aku sentiasa berusaha menjadi yg terbaik dan teristimewa

Tapi jika tiada kau rasa keistimewaan itu
Dimanakah dudukku?
Dimanakah letakku?
Apalah erti diriku?

*air mata bagaikan tiada henti*

Tabahlah hati
Allah sentiasa merencanakan yg terbaik untuk hambaNya
Percayalah...
Permata dihadapanmu cukup indah
Mampu membuatmu tersenyum dikala dirimu rawan
Jalan yang terbentang pasti bahagia untukmu
Jika derita yg kau tempuh? Pasti ada sinar bahagia menantimu
Allah maha Adil

Tabahlah...
Hiduplah..
Senyumlah..
Bersyukurlah..

*terima kasih air mata menjadi peneman setia..*

- Posted using BlogPress from my iPhone

Selasa, 16 Oktober 2012

Ipan & Bonda

Alamak.. Posting at 4.30am!! Per mslh aku xleh nak tdo mlm nie? Leh plak scroll segala group kt FB, pastu instag, pastu layan Adam&Hawa kt Astro-On-The-Go.. (wajib!) pastu x gak ngantok, bc & komen kt blog org.. X gak ngantok lg.. Update sket la blog aku!! Hahaha.. *pasnie sila tdo ye Pn.Am..*

Dlu ms kecik2, aku ada habit. Nie kenangan ms arwah ayah masih ada. Ayah blk keje, dia akn lelap mata dlu ats sofa before naik blk n mandi etc. Time tulah aku suka selak baju ayah, pastu tiup kt pusat ayah.. Cm "brrrrrrr" gituw! Hahahaha.. Pastu Lean pun sibuk nak buat, tp dia kn baby lg.. Abes menjejeh air liur dia kt pusat ayah. Hahaha.. Mest ayh marah, "Kiwak bdk nie!" katanya..

Lately, Ipan pun ada hobi yg sama!! Suka selak baju aku bila aku baring.. Spot kt pusat, and "brrrrrrrr...!!" Adoyai.. Ank bonda sorg nie!!! Hahahaha.. Agaknya tu cara dia nak say "Hi" kt adik dia kot? Ipan... Ipan..!!




Gud nite sweetheart!!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Isnin, 1 Oktober 2012

Little Ilham Journey

Salam..

Arini godek2 fon, tgk blk gmbr2 dlm iphone nie.. Beribu2 beb! Drpd iphone nie dibeli, gmbr nyer xpenah di delete or di-transfer! Sbb nyer aku xde external hard disc. Laptop pun dh penuh driver aku. Gmbr dr ank dara smpaila dh hilang dara! Ahaks!!
And the most precious things are gmbr2 Irfan dr day-1 dilahirkan smpai la skrg dh msk 11bln arini. Aku terpk, klo la pape jadik kt fon nih, oh tidaaaakkk.. I'll lost all the memories.
Dok pk nak beli external hard-disc, duit x terhadooo la plak skg nie. Bape ek market price skg? Brand apa yg bagus?

Else, nak print out all those photos and msk dlm album. It'll be fun! Cm ms nak kawen aritu, ktorg br la ngemas almari buku milik arwah ayah aku.. And surprisingly, all dis while.. Ayh buat album utk sume anak2! Setiap sorg ada album msg2. Siap ada gunting2 perkataan kt surat khabar/majalah then tampal2 kt dlm album tuh! Mmg kreatif. Mmgla ayh aku sorg sasterawan. Nape ktorg xtau selama nie? Album tu cm tersorok taw... Kt ataaaasss sekali. Yg sedih, album Lean cm xsiap. Byk gmbr yg disisip, xmsk album pun. Yelah, arwah meninggal ms Lean umur 1thn 4bln. We missed u soooo much ayah!

Selain tu, aku rs nak wat blog la utk ank2 aku. "Little Ilham Journey". Ank2 aku kan InsyAllah akn mewarisi nama Ilham.. Ngeh2.. Tp......... Blog nie pun tersadai.. Ada hati!! Tp at least leh try kot?

What do u think? (^_^)




My charming "little Ilham"

- Posted using BlogPress from my iPhone

Sabtu, 22 September 2012

Salam....

Salam kwn2...

Lamanyer x bukak blog nie. Rs nyer dh kena bwk vacum+mop nak bersihkan sawang2 nie..

Hahaha..

Saje jek nak kasi korg rindu kt aku..
Cmner ek nak curik2 ms blogging nih.. Dok melanguk bkk FB layan agenda group yg mcm2, surf plak bj2 n baby stuff new&preloved.. Pastu tdo! Hahaha.. Bila nak bkk blog? Tlg la share ng aku tips korg..

Tu jek nk tls.. Bye!




Salam sayang dr kami sekeluarga.. Me, Kasih, Irfan n baby dlm peyut! :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

Isnin, 11 Jun 2012